Wydarzenia

2025-06-10

KARTKA Z ŻYCIA ŻŁOBKA ,,MISIOWY ZAKĄTEK" WE FRYDRYCHOWICACH- MAJ 2025


zlobek




KARTKA Z ŻYCIA ŻŁOBKA „MISIOWY ZAKĄTEK” WE FRYDRYCHOWICACH

„Majowa łąka zaprasza

I cuda swe pokazuje.

Żaby co w stawie kumkają,

Kreta co kopiec buduje”

 

Maj był miesiącem, w którym nasz żłobek tętnił życiem jeszcze bardziej niż zwykle. Pogoda sprzyjała aktywnościom na świeżym powietrzu, a kalendarz wydarzeń wypełniony był wyjątkowymi wydarzeniami.

W maju dzieci spędzały możliwie najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Każdy dzień przynosił nowe doświadczenia, które sprzyjały ich harmonijnemu rozwojowi. Zabawy ruchowe, takie jak bieganie oraz wspinanie się na zjeżdżalnię wspierają koordynację, równowagę oraz ogólną sprawność fizyczną dzieci. Nie brakowało również okazji do ćwiczenia motoryki małej. Maluchy z radością bawiły się w piaskownicy, tworząc budowle i przesypując piasek. Aktywność na świeżym powietrzu to nie tylko świetna zabawa, ale też ważny element codziennej troski o zdrowie i rozwój najmłodszych.

Na początku miesiąca naszą placówkę odwiedzili druhowie Ochotniczej Straży Pożarnej z Frydrychowic. Dzieci z ogromnym zainteresowaniem i entuzjazmem uczestniczyły w spotkaniu. Mali uczestnicy mieli okazję z bliska obejrzeć wozy strażackie, zapoznać się ze specjalistycznym sprzętem wykorzystywanym podczas akcji ratowniczych, a także spróbować swoich sił w laniu wody z węża strażackiego oraz w strącaniu pachołków pod czujnym okiem druhów. Szczególną frajdę sprawiła dzieciom możliwość wejścia do wnętrza wozu strażackiego i poczucia się, choć na chwilę, jak prawdziwy strażak To były niezapomniane zajęcia, które na długo pozostaną w pamięci dzieci.

W ramach realizacji kolejnego wyzwania ogólnopolskiego projektu „Witaminki” dzieci miały okazję poznać niezwykłe warzywo – bakłażana. Dzieci dotykały jego skórki, wąchały, oglądały wnętrze, a także próbowały jego smaku. Wspólnie rozmawialiśmy o wyglądzie warzywa, jego właściwościach oraz wartościach odżywczych. Zwieńczeniem spotkania były kreatywne prace plastyczne, inspirowane poznanym warzywem. Na obiad czekała na dzieci niespodzianka kulinarna – faszerowany bakłażan z mięsem i kaszą. Tego typu zajęcia pokazują, że poprzez zabawę i bezpośrednie doświadczenie, dzieci chętniej sięgają po warzywa, ucząc się jednocześnie zdrowych nawyków żywieniowych.

W maju w naszej placówce zagościła wyjątkowo radosna atmosfera, gdyż obchodziliśmy coroczne, szczególne wydarzenie: Dzień Rodziny połączony z 13. urodzinami Żłobka „Misiowy Zakątek” we Frydrychowicach. Uroczystość rozpoczęła się serdecznym powitaniem wszystkich gości przez Panią Barbarę Bliźniak – Dyrektor Żłobka. Był to również moment refleksji nad wspólnie przebytą drogą oraz okazja do podzielenia się słowami uznania i wdzięczności. Podczas wydarzenia zaprezentowana została multimedialna prezentacja, ukazująca całoroczną działalność placówki, pełną uśmiechów dzieci, wspólnych zabaw, kreatywnych zajęć i niezapomnianych chwil. Nie zabrakło urodzinowego tortu, a każdy uczestnik otrzymał upominek, przygotowany własnoręcznie przez pracowników żłobka.

Naszą uroczystość zaszczycili swoją obecnością wspaniali goście: Pan Filip Kaczyński – Poseł na Sejm RP, Pan Mirosław Sordyl – Starosta Wadowicki, Pan Piotr Hajnosz – Dyrektor Biura Poselskiego Posła Filipa Kaczyńskiego, Pani Małgorzata Chrapek – Wójt Gminy Wieprz, Pan Mieczysław Żyła  - przewodniczący Rady Gminy Wieprz wraz z Radnymi. Ks. Krzysztof Bogdał – Proboszcz, Kanonik Parafii Archaniołów Michała, Gabriela i Rafała we Frydrychowicach, Pani Marta Mrozik – Sekretarz Gminy Wieprz, Pan Katarzyna Stawowy – Kierownik Gminnego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Wieprzu oraz rodzice naszych podopiecznych. Dziękujemy wszystkim za obecność, zaangażowanie i wspólne celebrowanie tego wyjątkowego dnia. To właśnie dzięki Państwu nasza uroczystość miała tak niepowtarzalny charakter.

Podczas zajęć w ramach cyklu „Kuchcikowo” dzieci przygotowały pyszną wodę smakową.Mali kucharze z zaangażowaniem wrzucali do dzbanów soczyste plastry owoców i starannie dodawali listki mięty. Dzieci przygotowywały również wiosenne kanapki, każda z nich była wyjątkowa, bo stworzona według własnej kompozycji i pomysłu małego kucharza. Wspólne kulinarne działania były nie tylko okazją do świetnej zabawy, ale także do nauki. Niezwykle ważne jest, aby dzieci już od najmłodszych lat uczyły się zdrowych nawyków żywieniowych.

 

Beata Byrska

 

 

 

 

powrót do listy